torsdag 22 december 2011

Juluppehåll.

Sådär, då har det sista obligatoriska momentet på termin 2 (förutom den stora tentan efter jul...) klarats av idag och juluppehållet har börjat. Tyvärr känner jag mig inte speciellt ledig eftersom tentaplugget hänger över axlarna, men ska ändå försöka unna mig någon enstaka dags ledighet. Vill dock verkligen klara denna tenta, som av många äldrekursare säger är en av de jobbigaste på utbildningen på grund av att den omfattar hela terminens arbete, det vill säga 30 hp.

Dagens obligatoriska moment var ett seminarium där vi skulle presentera patientfall från den senaste primärvårdsdagen som vi hade denna vecka. Fokus var på rörelseapparaten och hur patientens rörlighet eventuellt var nedsatt. Jag hann aldrig redovisa, vilket det var fler som inte hann. Det var i alla fall ganska intressant att lyssna på de som redovisade, även om de allra flesta nog var ganska trötta och bara ville därifrån.

Igår hade vi en så kallad PU-dag* där medicinsk psykologi stod på agendan. Det var ganska intressant, men tyvärr känns både PU-dagar och VetU-dagar** ganska ogivande och något som alla går på endast för att det är obligatoriskt. De resonemang som förs under dessa dagar skulle aldrig göra i praktiken när man är i tjänst utan då analyseras helt andra saker. Visst, jag förstår poängen med dessa "strimmor" som fortgår under hela utbildningen, men tyvärr blir inte resultatet såsom syftet förmodligen är...

Dessutom måste jag bara nämna att jag klarade det fasansfulla preparatförhöret på rörelseapparaten som gick av stapeln i måndags. Så himla skönt att inte få restförhör på det, eftersom det är alldeles innan tentan när man ändå kommer att ha massor att plugga.

Nu ska jag åka in till Stockholms Central för att sätta mig på tåget hem till Falun och familjen där :)

God Jul & Gott Nytt År önskar jag alla mina läsare!


*PU = Professionell Utveckling
**VetU = Vetenskaplig Utveckling

måndag 12 december 2011

Börjar skymta slutet av T2.

Nu är det bara lite drygt en vecka kvar innan det är juluppehåll. Men innan dess ska ett preparatförhör göras och förhoppningsvis även klaras. Förhöret består av en hel drös med anatomiska strukturer som ska kunna identifieras på dissekerade preparat och plastmodeller. Anatomin handlar om rörelseapparaten, det vill säga sådant som muskler, leder, ben och ligament. Väldigt mycket att hålla reda på, framför allt när det gäller underarmen, handen och foten, men jag ska göra mitt bästa för att banka in det som krävs tills på måndag när förhöret äger rum. Jag är dock mycket nervös inför detta förhör, för det är så mycket att hålla reda på och därmed många saker som kan gå fel...

Eftersom vi den senaste månaden har hållit på med momentet Människan i rörelse har vi även fått dissekera en hel del. Första gången kändes det lite olustigt men jag vande mig snabbt och nu känns det, kanske inte naturligt, men i alla fall bekvämt. Jag har varit på varje dissektionstillfälle, och i stort sett varje gång har jag lärt mig något av det. Det är något helt annat att se anatomiska strukturer i 3D i verkligheten jämfört med att sitta med böcker, även om böcker också är en viktig del av inlärningen.

En mycket rolig sak som har inträffat de senaste dagarna är att jag får kärt sällskap på KI framöver, om än inte i samma klass. Min pojkvän har äntligen tagit sig in på läkarprogrammet, och börjar därmed T1 efter jul. Stort grattis till honom! Bra för honom att ha någon att få hjälp av, och bra för mig som repetition för att hålla kunskaperna vid liv :)

torsdag 24 november 2011

Frånvaro.

Nu var det ett tag sen jag skrev någonting här. Det har varit väldigt mycket i skolan de senaste veckorna, plus att det har hänt en större grej privat som varit minst sagt omtumlande. Därför har det varken funnits speciellt mycket tid eller lust att skriva här. Men nu är jag här och hälsar på! :)

Vad har hänt sedan sist jag skrev? Jo, vi har hunnit igenom andra halvan av moment 2, det vill säga endokrinologi och reproduktion. Detta avsnitt avslutades givetvis med en dugga, av det muntliga slaget. Duggan gick bra och i min grupp klarade vi oss allihopa :) När duggan var gjord hade vi en inläsningsdag + helgen på oss att plugga in all anatomi och histologi som vi hittills gått igenom på termin 2, inklusive alla blodceller och deras utvecklingsstadier. Detta examinerades i måndags i form av en stationsexamination där vi sprang (nästan bokstavligen) runt på sammanlagt tolv stationer (8 histologi och 4 anatomi) där vi totalt sett skulle identifiera 16 stycken organ/vävnader/strukturer. På grund dålig motivation att plugga precis hela helgen hade jag inte alltför stora förhoppningar att klara det på första försöket, men det visade sig att jag återigen hade en lite väl pessimistisk syn på mina kunskaper eftersom jag fick 14/16 rätt och därmed blev godkänd :) Gissa om det kändes skönt?!

Resten av denna termin (som snart är slut; vart tar tiden vägen?) ska vi ägna oss åt rörelseapparaten i moment 3 som heter Människan i Rörelse. Muskler, skelett och fysiologin kring detta ska avhandlas, vilket förmodligen blir ett både roligt och stundtals tungt avsnitt. Men nu är det inte långt kvar tills även termin 2 är slut...

Igår hände en väldigt rolig grej. Jag fick nämligen vara med min mentor, som är narkosläkare på Huddinge sjukhus, en dag på jobbet. Detta innebär att jag fick vara med inne på operation iförd de klassiska blå sjukhuskläderna och även en fin mössa. Även om det var ganska körigt för min mentor denna dag tycker jag att det var mycket intressant. Det var de första operationerna som jag har sett i verkligheten, och det kändes helt "naturligt". Anestesi är helt klart en tänkbar specialitet för mig i dagsläget, liksom kirurgi. Men än har jag bara sett och upplevt en bråkdel av alla specialiteter som man kan ha som läkare. Dock tror jag mig veta redan nu vad jag inte kommer att vilja hålla på med sen. Det ska bli intressant och se om det ändrar sig!

söndag 23 oktober 2011

Halva moment 2 avklarat.

Nu var det ett par veckor sedan som jag skrev. Har haft ganska mycket att stå i på sistone, med två grupparbeten om hemolys, osmos och tonicitet, respektive kroppens buffertar. Parallellt med detta har vi gått igenom njurens fysiologiska funktion, vilket är väldigt detaljrikt och stundtals mycket komplicerat. Grupparbetena kändes tyvärr inte så väldigt seriösa då vi "redovisade" i en slags seminarieform med 16 studenter närvarande. Man behövde alltså inte säga så mycket för att bli godkänd, vilket gjorde att det hela mest kändes lite onödigt. Det har även varit några seminarium kring dessa ämnen, och de jag valde att gå på var bra. Dock känner jag att jag måste börja prioritera bort någon föreläsning ibland, och likaså seminarium, för att få mer egen tid till plugg. Jag är inte riktigt personen som vill sitta och plugga fyra, fem timmar hemma efter en skoldag, utan jag är mycket mån om min fritid också. Visst sitter jag och pluggar en del om kvällarna, men det finns även andra saker som jag tycker är viktiga i mitt liv. Och det känns som att jag inte får så mycket gjort som jag skulle vilja på vardagarna efter en skoldag, mest på grund av trötthet, och därför funderar jag på att kanske ta en dag i veckan och läsa fokuserat hemma. Vi får se hur det blir, helt enkelt.

I fredags avslutades första hälften på moment 2 med en muntlig dugga om njurens fysiologi, vätskebalans och syrabas. Trots att det var ett mindre område än andning och cirkulation, som behandlades förra duggan, så kändes det som att det var mer att hålla reda på denna gång. Och tiden att läsa inför denna dugga var enligt mig lite väl knapp. Hur som helst blev jag och de andra sex studenterna i min grupp godkända och därmed kunde jag bocka av ännu en examination denna termin. Skönt :)

Imorgon är det dags för terminens andra dag i primärvården. Förhoppningsvis blir det en givande dag. Jag ska i alla fall försöka att ta för mig så mycket jag kan, utan att för den skull vara jobbig. I mitten av den kommande veckan påbörjas den andra halvan av moment 2, nämligen endokrinologi, det vill säga kroppens hormonsystem. Även om det är mycket att hålla reda på där också, så är endokrinologi något jag har gillat länge :)

tisdag 4 oktober 2011

Dugga och primärvårdsdag.

I fredags förra veckan hade jag den fasansfulla muntliga duggan som handlade om cirkulation, respiration och temperaturreglering. Och vet ni, det var faktiskt inte så farligt ändå. Examinatorn var ganska hård, men ändå rättvis, och alla i min grupp blev godkända! Examinatorn var en nybliven AT-läkare och väldigt kunnig, vilket även gjorde duggan till ett bra inlärningstillfälle. Det jobbiga är väl att det är dags för ännu en muntlig dugga om ett par veckor...men nu kanske jag inte behöver vara riktigt lika nervös innan.

Igår gick terminens första primärvårdsdag av stapeln. Och jämfört med i våras var det mycket mer givande denna gång. Jag fick träffa patienter med diagnoser från allt mellan osteogenesis imperfecta till mykoplasma-orsakad lunginflammation. Dessutom fick jag nu vara med att lyssna på hjärta och lungor, palpera lymfkörtklar samt koppla upp en patient för EKG. Riktigt roligt! :) Sedan fick jag även vara med och titta när två stycken mycket olika patienter utförde spirometri, vilket var intressant då vi som sagt precis har läst om respirationen. Nu har jag också fått ändan ur vagnen och köpt ett stetoskop som jag fick användning av under gårdagen. Det blev ett Littmann Cardiology III och hittills är jag mycket nöjd :) Mitt var dock mycket billigare än det jag länkat till, eftersom jag beställde från Storbritannien. Ett tips till blivande stetoskop-köpare!

tisdag 27 september 2011

Inför-dugga-plugg.

Denna vecka tillbringar jag på hemmaplan för att förhoppningsvis lära mig tillräckligt om cirkulation, respiration och temperaturreglering till på fredag när terminens första dugga går av stapeln. Duggan är denna gång muntlig, vilket känns både skönt och lite skrämmande. Skönt för att man slipper formulera övertydliga skriftliga svar, men skrämmande då det föreligger stor risk att bli "grillad" av läraren inför nästan tio andra personer. Vet inte vad som är värst? Nåja, jag ska inte ta ut något i förskott utan får helt enkelt se till att förbereda mig så gott jag kan och sedan göra mitt allra bästa på plats :) 

Förra veckan hade vi föreläsningar i respiration, vilket var riktigt intressant och inspirerande! Skillnaden mellan en engagerad och en oengagerad föreläsare är enorm när det kommer till vad man får ut av föreläsningen. Dock kan jag tyvärr inte påstå att jag lär mig så väldigt mycket genom att gå på föreläsningarna, men jag tycker det är skönt med en liten översikt innan jag ger mig på allting själv så att jag i alla fall har ett hum om vad det handlar om. 

Förutom föreläsningar i respiration hade vi två stycken laborationer, en som handlade om EKG-mätning och en där vi fick lyssna på hjärtat och ta blodtrycket på varandra. Tyvärr var den förstnämnda laborationen inte speciellt givande. Inte för att laborationen i sig var dålig, utan för att vi var i så stora grupper att det var svårt att se och hänga med på allt som gjordes. Synd! Desto bättre var laborationen där vi mätte blodtrycket och lyssnade på hjärtat. Då fick vi jobba två och två vilket gjorde att alla verkligen fick chansen att testa i lugn och ro, och det är väl så det alltid borde vara tycker jag. 

Nu är det snart dags för sängen om jag ska orka med ännu en dags intensivt pluggande... :)

onsdag 14 september 2011

Avsluta och påbörja.

Förra veckan avslutades med ett givande seminarium i immunologi, som även blev det som avslutade avsnittet i immunologi för denna termin. Vår seminarieledare var cancerforskare och immunolog med en bakgrund inom bioteknik från KTH. Han var mycket kunnig och pedagogisk, vilket är sådant som gör ett seminarium till ett bra seminarium.

Denna vecka har vi påbörjat något helt annat, nämligen cirkulation och andning. Hittills har vi bara gått igenom den anatomi och histologi som vi ska kunna inom området denna termin. Men idag ska vi börja med hjärtats fysiologi, vilket jag sett fram emot. Jag har insett att histologi inte är mitt favoritämne, men förstår ju att det också kan vara viktigt att kunna. Fysiologi däremot är väldigt fascinerande och intressant. Jag antar att det kan bero på att det är lite lättare att relatera till ett organs funktion än dess enskilda celler, men det är säkert högst individuellt :)

Tillbaka i rutan.

För er medicinintresserade som eventuellt har missat det så har en ny säsong av programmet Sjukhuset precis börjat på tv 3. Denna gång är det från Linköpings Universitetssjukhus. För min del som ännu bara går termin 2 är det givande att titta på främst i den bemärkelsen att jag ser att det finns en otroligt spännande klinisk vardag bortom all teoretisk kunskap... :) Boka nu in måndag-torsdag kl. 19-19.30 på tv 3!

tisdag 13 september 2011

Goda nyheter!

Äntligen har regeringen tagit sitt förnuft till fånga och ska nu utöka antalet utbildningsplatser för både läkare och sjuksköterskor. Det var på tiden! Ni kan läsa om det hela här


söndag 4 september 2011

Första veckan avklarad.

Den första skolveckan på termin två gick väldigt fort. Kanske berodde det på att det blev lite av en rivstart när vi  redan första veckan skulle göra och muntligt redovisa ett projektarbete om blod. Men det gick i alla fall bra :) Det vi har gått igenom denna första vecka är blodet, som nu är klart för denna termin, och så påbörjade vi även avsnittet om immunsystemet. Immunsystemet kommer att fortsätta nästa vecka med ett par dagars föreläsningar, och sedan har vi examination i form av ett seminarium på fredag. Skönt med lite olika examinationsformer så att det inte bara blir tentor och duggor. Dessutom är det bra att ha en hel dag innan seminariet som är avsatt för inläsning!

De saker som vi läst nu under andra terminens första vecka är betydligt mer intressanta än allt vi läste om under termin ett. Hittills tycks det stämma att det bara blir roligare ju längre man kommer i utbildningen :) Faktum är att jag redan lite smått har börjat att titta på vilka valbara kurser som det finns för senare terminer. Det finns flera stycken kurser som verkar riktigt intressanta, medan enstaka kurser inte faller mig i smaken alls utan går bort direkt. Men vem vet, det kan ju komma att ändras fram till det att det är dags att välja :) Längtar verkligen tills vi får komma ut på sjukhus, det vill säga i mitten av termin fyra. Dock har jag några prekliniska terminer kvar att beta av först...

söndag 28 augusti 2011

Skolstart!

Efter ett 12 veckor långt sommarlov, som gått väldigt fort, börjar nu skolan igen imorgon. Det känns helt okej, jag är faktiskt ganska så laddad för att sätta igång med studierna. Förutom att jobba i sju veckor denna sommar har jag inte gjort just nånting. Dock har jag i alla fall varit och kollat in en annan läkarstudentstad, Linköping, där min pojkvän jobbat under sommaren. Ska jag vara ärlig så gillade jag Linköping bättre än Stockholm trots att jag bara var där några dagar. När jag är klar med min läkarutbildning här i Stockholm kommer jag att flytta härifrån, och därför förmodligen göra min AT-tjänstgöring någon annanstans. Men det är fem år dit, och på den tiden kan mycket hända!

Imorgon börjar jag alltså termin 2 på läkarprogrammet. Det känns oerhört skönt att ha lagt termin 1 bakom mig, för nu börjar vi läsa lite mer intressanta saker än vad vi gjorde under första terminen. Direkt efter skolan imorgon ska jag även ta min sista vaccinationsdos för hepatit B. Tydligen är det inte så många i min klass som utnyttjat den vaccination som erbjuds, åtminstone inte under termin 1. Dumt tycker jag, för några stick är betydligt bättre än alternativet, det vill säga att bli sjuk!

Nu ska jag fira de sista timmarna av sommarlovet med att jobba lite. Har fått ett litet extraknäck via KTH där jag och en till får vara med och utforma höstens kurs i modern fysik, tack vare våra goda studieresultat i kursen förra hösten :)

måndag 13 juni 2011

Tentan avklarad!

Jag fick idag veta att jag klarade den stora tentan i kursen Den Friska Människan 1. Det är en stor lättnad, för den tentan måste vara den jävligaste av alla att behöva skriva om. Skönt att veta att man har kapacitet att klara läkarutbildningen, i alla fall med tanke på att många säger att DFM1-tentan är den svåraste och jobbigaste tentan. Nu kan jag lägga hela T1 bakom mig med gott samvete :) Tror att det var ungefär en tredjedel av klassen som fick underkänt...hoppas de klarar första omtentan i augusti! Nu ska jag tagga till inför T2, som med stor sannolikhet kommer att bli ännu mer intressant än T1 :)

onsdag 1 juni 2011

Termin 1 = check!

Idag gjorde jag sista dagen som läkarstudent på termin 1. Behöver jag säga att det känns väldigt skönt? :) De sista veckorna har varit minst sagt kämpiga med massor av tentaplugg och på det ett avslutande projektarbete som redovisades idag. Jag har ingen aning om hur tentan gick. Antingen kan den ha gått helt okej, eller också helt åt skogen om jag har missförstått frågorna. Men det visar sig om ett par veckor...

Jag är väldigt glad att den första terminen är över eftersom den har ryktet om sig att både vara jobbigast och minst intressant på hela läkarutbildningen. Hur som helst ser jag redan fram emot termin 2 även om jag först vill ha i alla fall några veckors ledighet och bara göra sådant jag vill och inte sådant som jag är tvungen till :)

Innan jag kan ta sommarlov "på riktigt" ska jag dock skriva ett mindre projektarbete och en mattetenta i medicinsk teknik vid KTH. Så om en vecka är jag också fri från plugg! Det ska bli skönt att få varva ner hjärnan lite även om jag inte vill slappa till helt och hållet :)

Jag är dessutom mycket nöjd med att jag under denna termin har lyckats ta 6 hp i medicinsk teknik genom att skriva en uppsats om hjärt-lungmaskinen och hur denna kan förbättras tekniskt. När det som är kvar har klarats av under den kommande veckan kommer jag att ha tagit totalt 9 hp i medicinsk teknik denna termin förutom 30 hp på läkarprogrammet. Om tentan i DFM-1 gick bra känns det såklart ännu bättre. Nu fattas "bara" 80 hp till en kandidatexamen i medicinsk teknik.

Min ambition är att skriva ett inlägg här lite då och då i sommar också, även om dessa inlägg antagligen inte kommer att handla om läkarutbildningen. Men det får ni stå ut med i så fall ;) Vi hörs!

lördag 14 maj 2011

Mentorträff.

I onsdags fick jag och resten av mina tre gruppmedlemmar träffa vår mentor som vi ska ha under hela utbildningen, av vad jag har förstått. Hon är narkosläkare på Huddinge sjukhus, och jag måste säga att jag fick ett väldigt positivt intryck av henne. Det kändes så skönt att få vara på ett sjukhus under några timmar, som en välbehövlig påminnelse om att det faktiskt är läkare jag ska bli, och inte biokemist som man lätt kan luras att tro i dessa tentapluggsdagar med biokemi upp över öronen. Under mentorträffen såg vi tillsammans på tre stycken filmer där en läkare samtalade med en patient, som vi sedan diskuterade. Ganska givande tycker jag att det var! Nästa gång vi träffar vår mentor är i termin 2, och då ska vi förhoppningsvis få en rundvisning på operation. Behöver jag säga att jag längtar till dess?! :)

onsdag 11 maj 2011

Första venprovet.

Igår hade vi terminens sista primärvårdsdag, vilken gick av stapeln i Huddinge på CeFAM (Centrum För AllmänMedicin). Dagen innehöll bland annat en mycket välspelad teater om patientfall där patienter behandlats illa, introduktion till psykisk status och sedan på eftermiddagen olika labövningar. De senare inkluderade palpation av thyroidea (sköldkörteln), halsprovstagning, kapillärprovtagning och sist men helt klart roligast -venprovtagning! Venprovtagningen var lite läskig, speciellt då både jag och kursaren jag jobbade tillsammans med är stickrädda. Först var vår inställning att inte vilja bli stuckna själva men ganska snart ändrade vi oss och ställde upp för varandra. Min kursare var jätteduktig att sticka och jag kände faktiskt ingen skillnad alls mot när erfarna sjuksköterskor har stuckit mig. För mig gick det också bra, i alla fall med tanke på att min kursare är väldigt svårstucken och brukar behöva bli stucken minst ett par gångar innan det blir rätt. Jag tycker att hon var väldigt modig som ställde upp ändå! :) Detta var en välbehövlig påminnelse om att det faktiskt är läkare som jag ska bli och inte biokemist som man kan luras att tro emellanåt...

Liten uppdatering.

Nu var det länge sedan som jag skrev här. Anledningen är att jag verkligen har haft fullt upp. NU förstår jag vad alla äldrekursare och "allmänna rykten" menar med att första terminen är jobbig. Speciellt biokemin. Saken är den att det hela egentligen inte är svårt, det går helt klart att begripa. Problemet är väl snarare att tiden att begripa allt är ytterst begränsad, för att inte säga riktigt snål... Men om andra har klarat av detta ska faktiskt även jag göra det! Jag har ju redan överlevt första året på KTH, vilket var ungefär som detta men då var det snarare svåra saker under tidsbrist.

Tentan i Den Friska Människan 1 går av stapeln om ungefär två veckor, och i dagsläget kan jag långt ifrån allt jag måste kunna till dess. Jag vet inte hur jag tror det kommer gå. Just nu känns det inte så lovande måste jag säga, men det är som sagt två veckor kvar och jag hoppas verkligen att jag fixar tentan så att jag inte behöver bry min hjärna med det i sommar. Hur som helst gläds jag åt att vara klar med alla obligatoriska moment som måste vara godkända för att få skriva tentan, vilket inkluderar laborationer och duggor. Den sista duggan gjordes förra veckan och den handlade om metabolismen för kolhydrater och lipider (inklusive kolesterol). Den var mycket svår vilket först gjorde att drygt halva klassen underkändes innan lärarna tog sitt förnuft till fånga och sänkte gränsen för godkänt med en poäng samt rättade lite snällare. Jag klarade mig med en poängs marginal efter sänkningen av godkäntgränsen. En stor lättnad att inte behöva skriva om duggan då det helt klart är nog att tänka på ändå.

Imorgon ska vi ha en introduktion till ett mindre projekt om levern som vi ska göra i grupper under ett par dagar och sedan redovisa muntligt på måndag. Just nu känns det mest som ett nödvändigt ont då det tar tid från tentaplugget, men förhoppningsvis innefattar projektet sådana saker som även tentan kommer att inkludera så att det hela inte känns helt onödigt. Om exakt tre veckor är det sista dagen på termin 1, vilket är vad jag har siktet inställt på nu för att orka kämpa den här sista biten :)

onsdag 13 april 2011

Mina första medicinska instrument.

Jag hade gått och sneglat på dem i medicinska bokhandeln på KI i Solna ett flertal gånger, och igår kunde jag inte hålla mig längre. De första medicinska instrumenten i min ägo blev således en reflexhammare och ett otoskop! Självklart har jag invigt var och en av dessa och jag måste säga att jag är nöjd hittills. Det som inte heller var direkt fel var att båda reflexhammaren och otoskopet var billiga, vilket min skrala studentekonomi jublade över. Jag ska ta med instrumenten hem till familjen över påskuppehållet (nej, vi får absolut inte kalla det för lov) och ha undersökningssessions med frivilliga fiktiva patienter :) Nästa instrument att införskaffa blir ett stetoskop, men eftersom det är en betydligt dyrare historia så får det helt enkelt vänta lite. Åtminstone till nästa termin. Måste ju hitta något bra också, både ur tekniskt perspektiv och ur mitt perspektiv som användare. Tips mottages tacksamt! :)




Bilder från Google.se

fredag 1 april 2011

Hektiskt.

Jag ber om ursäkt för att ha legat på latsidan med uppdateringen här. Anledningen är helt enkelt att jag inte legat på latsidan när det gäller annat såsom skolan. Veckorna går så väldigt fort och det är så mycket nytt hela tiden som ska läras. Det är roligt såklart men biokemin är som ett 1000-bitarspussel att få ihop. Men klarar andra det, varav en del kanske har sämre förutsättningar än mig, så borde även jag klara det. Herregud, överlevde jag första året på KTH så borde detta inte vara övermäktigt. Det gäller bara att hitta sin egen väg och inte låta sig dras med i stressen som råder på ett flertal håll i klassen, vilket är lättare sagt än gjort när pluggmotivationen inte ständigt är på topp. Men det fixat sig, jag tar en dag i taget :)

Denna vecka hade vi en primärvårdsdag ute på Huddinge sjukhus, där vi bland annat fick lära oss att göra enklare statusundersökningar såsom titta i örat, lyssna på hjärta och lungor, och undersöka reflexer. Väldigt roligt och samtidigt skönt att få göra någonting praktiskt som avbrott till all teori. Förutom det obligatoriska stetoskopet ska jag nog införskaffa ett otoskop och en reflexhammare för att kunna träna hemma på att använda dessa instrument vid undersökning. 

måndag 14 mars 2011

Lite matte, för omväxlings skull.

Idag gjorde jag ett återbesök på KTH för att skriva om mattetentan i flervariabelanalys, som jag misslyckades med innan jul. Jag har lagt en vecka på att plugga inför denna tenta, främst kvällar och några halvdagar. Så här i efterhand tycker jag att det kändes ganska bra och att tentan inte alls var lika knepig denna gång jämfört med sist. Dock får jag inte räkna med mina bonuspoäng på denna tentamen, eftersom detta inte var den ordinarie omtentamen (som infaller först i juni). I bästa fall har jag lyckats skrapa ihop till ett godkänt, eller åtminstone betyget Fx som betyder "underkänt men med chans att komplettera till godkänt". Vill varken ta ut det ena eller det andra i förskott, utan väntar otåligt på resultatet som visar sig inom tre veckor...kanske har jag kommit ännu några poäng närmare en kandidatexamen i medicinsk teknik vid sidan om läkarstudierna, eller kanske inte.

tisdag 8 mars 2011

Första duggan fixad.

Igår hade jag och resten av min klass vår första dugga på utbildningen. Den innefattade det första avsnittet "Från ägg till embryo" som handlar om molekylär genetik, utvecklingen av ett embryo och cellens uppbyggnad och funktion. En del att läsa in men absolut inte oöverstigligt, speciellt inte då jag i princip redan läst allt förutom utvecklingen av ett embryo. Läraren som var duggaansvarig "skrämde" oss med att denna dugga skulle vara svårare än föregående då den hade ansetts vara för lätt. Dock kan jag inte påstå att skillnaden var speciellt märkbar. Duggan bestod av 20 stycken flervalsfrågor samt 3 stycken essäfrågor där man i fritext skulle besvara frågorna. Svårighetsgraden var helt klart på en rimlig nivå!

Senare under dagen hade vi gemensam rättning av duggan. Vi behövde ha 50 % rätt för att få godkänt, vilket innebar 15 av 30 möjliga poäng. Jag fick 80 % rätt vilket jag är nöjd med. Dock blev jag lite irriterad på mig själv över att jag hade gjort ett par slarvfel på flervalsfrågorna. Men det spelar egentligen ingen roll eftersom jag ändå fick godkänt :)

tisdag 1 mars 2011

Vaccination påbörjad.

Som läkarstudent är det rekommendabelt att genomgå vaccination för sjukdomar som är smittsamma och som man kan utsättas för i vården. Karolinska har ett samarbete med Cityakuten Wasa Vaccination i city dit bland annat vi läkarkandidater får gå och vaccinera oss gratis, vilket måste anses som något väldigt fördelaktigt.

Igår var jag där på mitt första besök. Trots att jag ska bli läkare är jag väldigt spruträdd, även om den rädslan har blivit mildare med åren. Som tur var så var sjuksköterskan mycket skicklig att sticka. Sedan att det hon sprutade i sved som bara den kunde ju inte hon rå för... Jag fick dels den första vaccinationsdosen av tre mot Hepatit B (vaccination mot Hepatit A har jag fått tidigare) och dels gjordes ett så kallt PPD-test som berättar om jag ska vaccineras mot tuberkulos eller inte. På torsdag, 72 timmar efter testet, ska jag tillbaka för avläsning av testet och med största sannolikhet även få vaccinet mot tuberkulos eftersom jag vad jag vet inte fått det tidigare. Efter alla sprutor mot både det ena och det andra kanske min spruträdsla minskar till att bara vara ett obehag?

torsdag 24 februari 2011

Debut i primärvården.

Igår var jag för första gången under utbildningen ute i primärvården på "min" vårdcentral i Skarpnäck. Det var en mycket intressant och givande dag trots att jag egentligen inte kan något förutom det jag lärt mig på egen hand av rent intresse. Skarpnäcks VC är en väldigt liten och gemytlig vårdcentral, med en ännu mindre barnavårdscentral en trappa ner. Under den tid jag kommer att vara där så kommer personalen och vi kandidater att lära känna varandra, vilket jag ser väldigt positivt på. Igår var det endast jag och en till i min grupp som var där och vi fick följa med en varsin läkare. Det var till och med första gången som jag kallades för "läkarkandidat", vilket var en häftig känsla då jag ännu knappt fattat att det faktiskt är läkare som jag ska bli! :)

Det jag fick vara med på igår var främst att sitta med och lyssna och iaktta när läkaren tog emot och undersökte patienter. Jag fick också testa att lyssna på två par lungor, ett par hos en 3-årig pojke och ett par hos en kvinna i 50-årsåldern. Tydligen låter det lite olika hos barn och vuxna, men eftersom jag aldrig lyssnat på lungor förut var det inget jag märkte. Men det är väl sådant som jag ska lära mig med tiden. Hade jag redan kunnat allt hade jag ju inte behövt gå denna utbildning. Jag fick vara med när läkaren palperade och perkuterade buken hos en äldre man, och läkaren förklarade hur och varför hon gjorde på ett visst sätt genom att förklara hur tarmarna och andra organ var placerade. Mycket lärorikt och pedagogiskt! Förutom att vara med vid patient-läkarmötet fick jag ta mig en titt i deras labb där all provtagning sker. Måste säga att det fanns förvånansvärt många olika analysapparater på plats på vårdcentralen, även om mer komplicerade analyser sker på Karolinska Sjukhuset. Dessutom kände jag igen några av apparaterna sedan kursen i medicin och teknik som jag läste på KTH förra våren. Skönt att få bekräftat att utbildningen på KTH inte är helt bortkastad och att det faktiskt finns en poäng med att läsa färdigt till högskoleingenjör i medicinsk teknik.

Jag ser redan fram emot nästa dag i primärvården, vilken tyvärr inte infaller förrän strax efter påsk. I mars ska jag vara på CeFAM, Centrum för allmänmedicin, i Huddinge och få lära mig olika lättare undersökningsmetoder såsom att ta halsprov, använda otoskop och ta blodtryck. Det ska också bli riktigt kul! :)

fredag 11 februari 2011

Plugg hemifrån.

Jag hade verkligen sett fram emot eftermiddagens föreläsningar, som dels var två klinikerföreläsningar om gener i hälsa och sjukdom samt en föreläsning om cellkärnan och DNA. Tyvärr hade vädergudarna bestämt sig för att orsaka snökaos vilket här i Stockholm verkligen är KAOS. Det gick varken bussar eller pendeltåg, så jag bestämde mig efter en stunds velande att stanna hemma och plugga istället. Jag hoppas att det var ett klokt beslut även om jag har lite ångest över det jag missade. Har dock snälla klasskamrater som tagit anteckningar till mig :)

Det jag gjort hemma idag är att noggrant läsa igenom artikeln om akut myeolisk leukemi från New England Journal of Medicine, som ingår i ett vetenskapligt projekt som ska resultera i en uppsats på två sidor skriven enligt alla formella regler. Intressant läsning om en svår form av blodcancer. Förutom att läsa artikel har jag läst ett par kapitel i Biochemistry. Egentligen börjar vi inte med biokemi förrän lite senare på terminen, men då den delen av DFM 1 har ryktet om sig att vara väldigt jobbig kan det vara lika bra att läsa lite i förväg.

Jag har även lyckats ladda ner Molecular Biology of the Cell, som finns att hämta gratis i fjärde upplagan på nätet. Enligt läraren ska jag klara mig bra med den cellbiologiska boken jag har från KTH, men jag tycker det är skönt att även ha tillgång till den egentliga läroboken. I helgen ska jag mest ta det lugnt, men jag tänker ta tillfället i akt att läsa biokemi om lusten skulle sätta in :)

torsdag 10 februari 2011

Quiz och vårdcentralsplacering.

Häromdagen hade vi vårt första obligatoriska webbaserade quiz. Det innefattade det vi precis läst färdigt, systematisk anatomi med viss fysiologisk översikt. Dock fungerade quizzet som en självvärdering, vilket innebar att det inte fanns någon speciell gräns för att få godkänt utan att det mer skulle vara en fingervisning om vad man kan och vad man behöver träna mer på. Det gick bra för mig, 30 av 33 möjliga rätt, även om det nu inte räknas. Kommande quizzes kommer vara "på riktigt", det vill säga vi måste ha minst 50 % rätta svar för att bli godkända. Det känns inte som någon orimlig gräns, om quizzet nu inte är oändligt svårt. Men det visar sig om några veckor.

Vi har nu även fått våra placeringar på vårdcentral där vi ska vara under primärvårdsdagarna denna termin och vad jag har förstått även kommande tre terminer. Jag hade i princip stålsatt mig för att hamna på något ställe dit jag skulle ha två timmars resväg enkel resa, men jag hade väldig tur då jag ska vara på Skarpnäcks vårdcentral. Bussen dit går utanför min dörr och det tar ca 45 minuter totalt att ta mig dit, vilket är ganska bra för att vara i Stockholm. Det tar längre tid för mig att åka till skolan i Solna. Så jag är nöjd :) Första primärvårdsdagen inträffar om knappt två veckor. Jag ser verkligen fram emot att få vara med en riktig läkare på jobbet, och kanske till och med få hjälpa till med enklare saker :)

måndag 7 februari 2011

DFM 1.

I slutet av förra veckan påbörjades kursen Den Friska Människan 1, eller DFM 1 som den förkortas, och omfattar 24 hp. Den kommer vi nu att läsa resten av terminen. Därefter väntar även DFM 2 och 3. Under ett par veckor håller vi på med systematisk anatomi med en liten översikt av den tillhörande fysiologin. Hittills har vi gått igenom hjärtats cirkulationssystem, det respiratoriska systemet och njuren. Det känns väldigt bra att nu vara igång "på riktigt". Vad jag har hört är denna första termin på läkarprogrammet den "värsta". Vi får väl se hur tufft jag kommer tycka att det är, eftersom jag hela tiden kan referera till studierna på KTH. Oavsett hur jobbigt det kommer vara så kommer nog denna termin gå väldigt fort. Jag har snart redan gått fyra veckor och det bästa är att valet av läkarprogrammet verkligen känns helt rätt. Det är som om en sinnesfrid intagit mitt undermedvetna, något jag aldrig kände när jag läste till civilingenjör. En härlig med lite ovan känsla... :)

tisdag 1 februari 2011

Beundransvärd.

Astrid Seeberger är helt klart en beundransvärd kvinnlig läkare. Vi läkarstudenter på KI har dessutom den stora förmånen att ha henne som ansvarig för Professionell Utveckling :)

Läkaren in action.

Idag har det varit tre timmars undervisning på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge. Dagen var en obligatorisk så kallad PU-dag, Professionell Utveckling, som fokuserar på det professionella bemötandet och handläggningen av patienten och som återkommer under hela utbildningen. Vi började i en föreläsningssal där en överläkare i njurmedicin gick igenom vad som brukar göras vid ett patientmöte, där anamnes (patientens sjukdomshistoria) och status (undersökning av patienten) är viktiga hörnstenar. Därefter hade läkaren ett samtal med en patient (riktig eller inte, det är frågan...) medan vi studenter lyssnade och observerade hela processen. Väldigt intressant!

Efter en liten bensträckare fick vi istället gå till ett kursrum där vi fick göra olika praktiska övningar som fokuserade på interaktionen mellan två individer. Även detta moment var mycket givande, vilket jag tror merparten av mina klasskamrater instämmer i.

Imorgon är det dags för HLR, Hjärt-Lung-Räddning, på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. Det sägs att vi då kommer att få någon slags docka som vi sedan kan ha hemma och öva på... :)

torsdag 27 januari 2011

En tänkbar specialitet.

Igår hade vi föreläsningar om olika slags behandlingar inom läkaryrket, till exempel medicinsk behandling, psykologisk behandling och kirurgisk behandling. Givetvis var det verksamma läkare som höll i föreläsningarna. Jag har länge haft en föreställning om att kirurgi som specialitet verkar spännande trots att jag vetat väldigt lite om vad det innebär mer än att man opererar. Under gårdagens föreläsning om kirurgisk behandling var det två stycken kirurger, en man och en kvinna, som berättade om sitt yrke, om vägen dit, om för- och nackdelar och att kombinera kirurgi med familj och ett liv utanför jobbet. Jag blev positivt överraskad och fördomar som att man som kirurg knappt har någon mer patientkontakt än när patienten ligger exponerad på operationsbordet fick jag snabbt revidera. Kirurgen har mycket patientkontakt under hela processen, från beslut om operation till uppföljning av resultatet. Efter gårdagens föreläsning blev jag ännu mer intresserad av kirurgi som specialitet, och hamnar på listan över tänkbara specialiteter. Det ska bli spännande att se hur detta kommer att ändra sig fram och tillbaka under utbildningens gång varefter jag stöter på andra intressanta områden :)

Under gårdagen var det även en känd psykiater och psykoterapeut som berättade om den psykologiska behandlingen. Trots att psykiatri inte har varit något som tilltalat mig gjorde föreläsaren sin berättelse så intressant att jag fick tänka om en smula. Inte så mycket att jag ser psykiatri som min framtida specialitet, men i alla fall så pass mycket att jag tycker psykiatri verkar vara ett spännande område.

lördag 22 januari 2011

Första skolveckan.

Då har första veckan på läkarprogrammet klarats av. Först introduktionskollo måndag till onsdag och därefter två dagar på Karolinska Institutet med olika introduktionsföreläsningar och annat smått och gott. Hittills känns det superbra, och jag är säker på att jag kommer att stortrivas på denna utbildning :) Med bara en massa medicinska kurser, praktiska moment och en ständig frånvaro av matematik kan det bara inte bli tråkigt! Dessutom är det väldigt inspirerande att studera på Sveriges största medicinska universitet, där alla utbildningsprogram har medicinsk anknytning och där framgångsrik forskning bedrivs. Just nu känner jag att jag verkligen har alla möjligheter för att lyckas nå dit jag vill, det vill säga att genomföra utbildningen och sedan hitta en specialitet som jag brinner lite extra för. Inte att förglömma är även att jag nu på bara en vecka hunnit träffa många nya härliga människor, och att detta garanterat kommer att vara ett ständigt inslag under hela utbildningen och yrkeslivet. Jag är oerhört tacksam att jag får uppleva allt det här! :)

onsdag 19 januari 2011

Introduktionskollo -check!

För ett par timmar sedan kom jag hem efter att ha varit på introduktionskollot på Barnens Ö tillsammans med mina nya klasskamrater och ett gäng fantastiska faddrar. Det har varit ett par riktigt roliga och aktiva dagar, så det var mycket skönt att få komma hem till sin egen lägenhet igen. Borta bra men hemma bäst, eller hur? :) Det var helt klart värt att följa med på kollot, varför jag rekommenderar blivande läkarstudenter på KI att i största möjliga mån försöka att delta. Jag är normalt sett inte så mycket för lekande, men de lekar och tävlingar vi hade på kollot var hur roliga som helst. Och maten var verkligen toppen! Nu är jag helt slut, fast på ett positivt sätt :)

Imorgon ska jag testa att ta pendelbussen hemifrån som går mellan Campus Huddinge och Campus Solna. Det värsta som kan hända är ju att jag kommer för sent på grund av trafiken, men det är bättre att göra det imorgon än till uppropet i måndags. Jag börjar redan vid 8.30 så det ska inte bli alltför sent ikväll...

söndag 16 januari 2011

Imorgon börjar det.

Om mindre än ett dygn börjar mitt "nya" liv, eller åtminstone min nya utbildning. Första dagen av 5,5 års studier. Det är stort. Och många dagar av roligheter, plugg, nervositet, slit och glädje som jag har framför mig. Men tiden kommer gå fort, det vet jag. Tre terminer på KTH passerade nästan utan att jag hann blinka, trots att det emellanåt var många svordomar och förbannande ord som haglade ur min mun om matematik och fysik. Alldeles säkert kommer tiden på läkarprogrammet och Karolinska Institutet vara betydligt mer intressant än vad det hittills har varit på KTH.

Imorgon är det först upprop och ett par timmars information innan vi bjuds på lunch och sedan kliver på bussen som ska ta oss ut till Barnens Ö, där introduktionsinternatet går av stapeln under två dygn. Jag är väldigt nervös, men samtidigt peppad att få sätta igång. Nervositeten handlar främst om att vara i en ny situation med helt nya människor att lära känna. Tänk om ingen vill umgås med mig? Tänk om jag gör bort mig och på så vis förstör det första intrycket som är så viktigt? Jag vet att sådant här brukar "ordna sig av sig själv" bara man är öppenhjärtig. Tror snarare att dessa tankar kommer från en liknande situation när jag skulle börja gymnasiet för en massa år sedan. Den stora skillnaden nu mot då, för snart tio år sedan, är att jag i princip är en helt annan person idag. Visst, i grund och botten är jag såklart densamma men då var jag väldigt blyg och osäker och visste inte riktigt hur jag skulle bete mig ihop med obekanta människor. Idag däremot är jag mer säker i mig själv, och står upp för den jag är. Jag är även mer öppen socialt och har inte svårt att prata med främlingar, även om såklart inte alla blir mina vänner som jag kommer att umgås med. Men det är de där jobbiga "flashback"-tankarna som nu stör mig...

I veckan kommer jag att ge en summering av internatet och alla nya intryck jag fått. Nu ska jag se till att packa klart det jag ska ha med mig.

onsdag 12 januari 2011

Registrerad.

Idag har jag tagit halva klivet in på läkarprogrammet i och med registreringen vid Karolinska Institutet i Solna. Det kändes häftigt och lite pirrigt att åka dit, nu när det är på riktigt. Jag fick träffa några av mina blivande klasskamrater, och fick även lite information om studiestarten av en läkarstudent på termin fyra. Om möjligt blev jag ännu mer peppad att sätta igång! Men på måndag är det dags :)

måndag 3 januari 2011

Nedräkning!

Om två veckor har jag gjort min första dag på läkarutbildningen och befinner mig på introduktionsinternatet med alla klasskamrater på Barnens Ö. Det ska verkligen bli superspännande och jag längtar, både till att träffa de personer som jag ska studera tillsammans med i elva terminer och till att få sätta igång med de intressanta studierna. Redan nästa onsdag, den tolfte januari, ska jag infinna mig vid Karolinska Institutet i Solna för att registrera mig på läkarprogrammet. Därefter har jag ytterligare fyra dagar på mig att ladda upp inför skolstarten den sjuttonde. Har dessutom reviderat planen jag hade om att läsa KTH-kursen i sannolikhetsteori och statistikteori under jullovet. Jag känner att jag behöver dessa fyra veckor till att bara vila och göra saker som inte  har med skolan att göra. Allt för att jag ska vara så peppad som möjligt när det hela väl kör igång. Det tror jag är en klok idé :)